Terug naar overzicht

Eerste publicatie door Edo Beerda op Cobouw, 14 december 2018

Designfaçade kantoor Kuijpers wekt stroom op en bliksemt bij onweer

Zonnepanelen kennen we vooral als donkere dakelementen, maar je kunt er ook hippe designfaçades mee maken. Een gevel in Helmond wekt stroom op, communiceert via ingebouwde LED lichtjes met zijn omgeving en heeft nog een vrolijk oranje kleurtje ook.

Een paar maanden geleden had het kantoorgebouw nog een traditionele bakstenen gevel, nu glimt hij en geeft licht in het donker. De designfaçade die Studio Solarix ontwikkelde bestaat uit 196 panelen in verschillende tinten oranje en bruin. Daarvan zijn er 174 voorzien van PV-cellen, maar dat zie je niet omdat ze verborgen zijn achter oranje gekleurd glas.

“Gevels moeten in de toekomst sowieso allemaal energie opwekken. Dat combineren wij met esthetiek en datavisualisatie”, vertelt architect Marloes van Heteren van Studio Solarix. “Het geeft een nieuwe identiteit aan het gebouw.” 
Met kunstenaar Reinier Bosch bedacht ze een systeem met een aluminium achterconstructie en gevelpanelen van 90 x 90 centimeter. Die zijn deels met een lichte helling in de gevel geplaatst – enerzijds om meer energie op te kunnen wekken, anderzijds om esthetische redenen. Door de variatie in kleur oogt het gevelpatroon als een lappendeken.

Samen zijn de zonnepanelen goed voor een opgewekt vermogen van zo’n 8.000 kWh per jaar

Omdat de PV-panelen achter gekleurd glas liggen, loopt de opbrengst met pakweg 15 tot 20 procent terug. Dat nemen de ontwikkelaars op de koop toe. Van Heteren: “Van de bekende zwarte panelen wordt volgens ons niemand gelukkig. Een gevel verdient beter.” Samen zijn de zonnepanelen toch nog goed voor een opgewekt vermogen van zo’n 8.000 kWh per jaar. In combinatie met PV-panelen op het dak moet het kantoor van technisch dienstverlener Kuijper bijna zelfvoorzienend zijn. De reductie van CO2-uitstoot is becijferd op 3,7 ton per jaar.

Opbouwen van de gevel van 152 vierkante meter vergde veel voorbereidingstijd, maar was in de uitvoering zo gepiept. Studio Solarix ontwikkelde samen met opdrachtgever Kuijpers, Kameleon Solar (zonnecellen) en gevelproducent Sorba een “plug-and-play” systeem. De aluminium achterconstructie ervan zat binnen een week op zijn plek. Vervolgens konden de monteurs de panelen er gewoon in klikken.

Voor de verlichting van de gevel zijn in de panelen 85 centimeter lange LED-strips opgenomen, met om de paar centimeter een lampje. Die kunnen stemmig oranje licht geven – een verwijzing naar de bedrijfskleuren van eigenaar Kuijpers – maar kunnen ook van kleur verschieten en reageren op hun omgeving. “Real time online data kunnen worden omgezet in visualisaties”, zegt Van Heteren. “Je kunt bijvoorbeeld grafische visualisaties van bliksemschichten over het gebouw gaan bik onweer of van bloemenvelden in de lente.”

Lees de rest van het artikel op Cobouw.

© 2021 Kameleon Solar