Terug naar overzicht

Eerste publicatie door Harrie Verrijt op Eindhovens Dagblad, 22 januari 2019

Solliance in Eindhoven leidt ontwikkeling lichte zonnedaken voor boerenstallen

EINDHOVEN – Vóór 2024 moet 80 miljoen vierkante meter staldak met asbest golfplaten worden vervangen. Als het aan de kennisinstelling Solliance in Eindhoven en enkele bedrijven ligt, wordt een groot deel daarvan vervangen door speciale lichtgewicht zonnedaken bestemd voor boerenstallen. Met een budget van 3 miljoen euro gaat het samenwerkingsverband dit product ontwikkelen.

Het doel is om de vernieuwing van de staldaken te combineren met het terugdringen van het gebruik van aardgas in de agrarische sector. Om dit te bereiken worden de speciale zonnepanelen geïntegreerd in een lichtgewicht kunststof dak dat behalve elektriciteit opwekt ook zonnewarmte opslaat. Het nieuwe product komt op de markt onder de naam Stal (solar tailored agro laminates, ofwel voor de zon aangepaste agro bedekking).

Proefdak van veertig vierkante meter

Om te beginnen willen de deelnemers, behalve Solliance onder meer het nieuwe bedrijf Solarge, op korte termijn een proefdak van een stal in Hoevelaken uitrusten met veertig vierkante meter van de nieuw ontwikkelde panelen. Met de 3 miljoen euro, gefinancierd vanuit de landelijke regeling Hernieuwbare Energie, wil het samenwerkingsverband de benodigde productietechnologie ontwikkelen en opschalen. Daarbij worden de dunne film zonnecellen van Solliance gecombineerd met kunststof collectoren voor het opvangen van warmte.

Het consortium bestaat verder onder meer uit Kameleon Solar in Roosendaal, Vanderleegte Werkt in Eindhoven, Taylor in Eindhoven en Solartec in Kaatsheuvel.

Lees de rest van het artikel op Eindhovens Dagblad.

© 2021 Kameleon Solar