Terug naar overzicht

24-05-2021 10:39

West-Brabantse ondernemers over het afgelopen coronajaar (BN de Stem)

Guust Verpaalen (64), Kameleon Solar in Roosendaal

Kameleon Solar van Guust Verpaalen kwam door de coronacrisis stil te liggen, maar kon zich daardoor wel focussen op innovatie en op dat gebied stappen maken.

Toen: ,,Een vertraging van drie tot vijf maanden moet te overbruggen zijn. Maar als er een recessie komt die anderhalf jaar aanhoudt, dan weet ik ook niet hoe het eruitziet.”

Nu: ,,Zonder de coronacrisis hadden we niet die snelheid kunnen ontwikkelen in innovatie.”

Springlevend

Een jaar na de eerste lockdown is Kameleon Solar, een bedrijf dat sinds 2015 gekleurde zonnepanelen maakt voor gevels, nog springlevend. ,,We hebben onze mensen kunnen behouden en zelfs onze innovatieplannen kunnen versnellen, mede dankzij onze investeerders”, zegt eigenaar Guust Verpaalen. ,,In de tweede helft van dit jaar komen we met nieuwe producten. Zonder de coronacrisis hadden we niet die snelheid kunnen ontwikkelen in innovatie.”

“Vorig jaar hadden we vijf maanden nauwelijks werk.”

Guust Verpaalen

Zijn bedrijf kreeg vorig jaar na de eerste lockdown in eerste instantie te maken met een flinke vertraging. ,,Projecten werden stilgelegd, opdrachtgevers trapten op de rem. Vorig jaar hadden we vijf maanden nauwelijks werk.” De keerzijde van de medaille was dat Verpaalen en zijn vijftien medewerkers zich daardoor konden focussen op de ontwikkeling van nieuwe producten.

Minder omzet

,,Gelukkig konden we toen wel gebruikmaken van de NOW-regeling van de overheid.” Aan het begin van de coronacrisis ving Verpaalen nog bot, toen hij een beroep deed op die overheidssteun. Een bedrijf krijgt die steun alleen als de omzet in 2020 lager was dan in 2019, maar het jonge, snelgroeiende Kameleon Solar had de eerste maanden van 2020 juist méér omzet gedraaid dan de eerste maanden van 2019. Omdat het bedrijf in de loop van 2020 nagenoeg stilviel, kon Verpaalen later in het jaar wel aantonen dat hij minder omzet draaide dan in 2019. Op die manier kon hij zijn vijftien werknemers behouden.

“We krijgen sinds twee maanden veel nieuwe aanvragen binnen.”

Guust Verpaalen

De laatste tijd trekt de markt weer aan, merkt Verpaalen. ,,We krijgen sinds twee maanden veel nieuwe aanvragen binnen. Gelukkig kunnen we ook leveren. Er zijn grote tekorten aan grondstoffen, maar wij hebben onze inkoop goed gedaan. De contacten met onze leveranciers hebben we al die tijd goed onderhouden. We zijn er nog niet, maar we hebben gedaan wat we kunnen en maken een inhaalslag met innovatie.”

Lees hier het volledige artikel op BN de Stem.

© 2021 Kameleon Solar