Terug naar overzicht

08-06-2021

Grijze zonnepanelen op maat voor de gevel – nu in de productie

Vandaag zetten wij de puntjes op de i wat betreft een order van grijze zonnepanelen, op maat gemaakt voor een zonnegevel in België. Wij weten dat een beetje mysterieus klinkt, maar we mogen nog niet al te veel zeggen over het project zelf. Wat we wel kunnen vertellen is dat onze gekleurde zonnepanelen, ColorBlast, deel uit maken van een zeer fraai, groter ontwerp.

Ook mogen we als voorproefje zeggen dat het gebouw zelf al een enorm duurzame functie heeft en dat wij die nog mogen versterken, op esthetisch verantwoordelijke manier natuurlijk!

Grijze zonnepanelen – extra kwaliteitscontroles

Bij deze order voor grijze zonnepanelen gelden vergelijkbare extra kwaliteitscontroles als bij de meeste gekleurde zonnepanelen. Eén van de eerste controles die plaatsvindt is een visuele controle van het glas en, na productie, het gerede product. De visuele controle geldt voor 100% van onze producten, je wil tenslotte geen strepen, vlekken of misprints op de gevel.

Hier controleert onze collega, Mimi, of het wel snor zit wat betreft het uiterlijk van dit zonnepaneel!

Na een visuele controle van het glas, en later het gekleurde zonnepaneel, doen wij een kleurenmeting. Het meten van de kleur van een zonnepaneel is ontzettend belangrijk voor gevels en voor daken omdat het de enige betrouwbare manier is om te weten of er in de order een kleurverschil zit. Je wil tenslotte geen schaakbord op je gevel, tenzij dat is wat je hebt besteld! Een 100% meting is daarom ook belangrijk, omdat het je wil weten dat de hele order binnen een bepaalde tolerantie valt.

Bij Kameleon Solar hanteren wij een maximale kleurverschil die door het menselijke oog amper of niet te zien is (dat is een beetje afhankelijk van de persoon; sommige mensen kunnen namelijk veel nauwkeuriger kleurverschillen zien dan anderen).

De kleur wordt normaliter in het donker gemeten, dit voorkomt dat de lichtomstandigheden de meting beïnvloeden.

Na de kleurmeting maken wij nog een EL (electroluminescence) test, waar wij een foto van het paneel maken terwijl deze onder stroom staat. Een speciale camera, waarbij de infrarood filter is verwijderd, ziet als het ware de stroom door het paneel lopen. Dit lijkt net een röntgenfoto van het zonnepaneel en zo kunnen wij zien of de interne componenten aan onze kwaliteitseisen voldoen. Wij houden wel van veiligheid, dus ook deze meting wordt op 100% van de panelen uitgevoerd!

Onze collega Damian is aan het controleren of er geen micro-cracks in het paneel zitten!

Naast deze kwaliteitstesten zijn de gebruikelijke in-line testen ook van toepassing.

Bijzonder aan deze grijze zonnepanelen

De kleurcode die voor deze order gekozen is was KSB E1065 (onze kleurenbibliotheek voor ColorBlast gekleurde zonnepanelen kunt u hier downloaden). Bijzonder aan deze kleur is dat het patroon wat groter is dan wij gewend zijn om mee te produceren. Hierdoor moesten wij een aantal van onze meetapparaten opnieuw calibreren om ervoor te zorgen dat wij onze controles goed uit konden voeren. Let dus op bij het aanschaffen van gekleurde zonnepanelen, zorg dat uw fabrikant de juiste kwaliteitscontroles uitvoert!

© 2021 Kameleon Solar