Terug naar overzicht

Gekleurde design zonnepanelen – inspiratie

Er zijn bijna eindeloze ontwerpmogelijkheden als het gaat om gekleurde zonnepanelen. Vandaag wil ik inzoomen op één technologie in het bijzonder, ColorBlast.

ColorBlast is ideaal voor het maken van allerlei ontwerpen op zonnepanelen omdat het palet van beschikbare kleuren erg groot is in vergelijking met andere kleurentechnologieën. ColorBlast heeft meer dan 4000 unieke, vooraf geteste kleuren en voor high-definition ontwerpen kunnen we er oneindig meer interpoleren. Tegelijkertijd is ColorBlast afhankelijk van een zwarte achtergrond die zichtbaar is tussen de pixelpatronen om energie te genereren, en daarom is het kleurenpalet beperkt in helderheid. Hierdoor kan het een uitdaging zijn om met ontwerpen te komen die echt bij het medium passen, vooral als je het nog niet eerder hebt ervaren.

Ik wil vandaag een paar ontwerpen laten zien die jou miscchien wel doen inspireren om jouw eigen ColorBlast ontwerpen te realiseren.

Mt. Fuji zonnepaneel kunstwerk

Een van onze favoriete samples (we noemen het paneel ‘Fuji-san’); we pakken een kunstwerk en vectoriseren het met een beperkter kleurenpalet, vervolgens vervangen we elke kleur door een specifieke kleur gekozen uit de ColorBlast kleurendatabase (beschikbaar op onze downloads pagina). Dit stelde ons in staat om meer bewuste beslissingen te nemen wat betreft kleur. In de afbeelding rechts ziet u de hoge resolutie waarmee ColorBlast inkten worden afgedrukt – 1400 DPI. Deze nauwkeurige afdrukmethode geeft ons veel meer controle over de kleurconsistentie, de kleurnauwkeurigheid, de lichttransmissie van een kleur, en daardoor ook de mogelijkheid om hotspots in meerkleurige PV-modules te vermijden.

Zó nauwkeurig afdrukken betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over kleine details voor zeer fijne afbeeldingen, maar houd er rekening mee dat het opschalen van afbeeldingen om een hele gevel te vullen, zelfs versies met een hoge resolutie, onvermijdelijk zal leiden tot enige onscherpte of pixelvorming.

U kunt altijd met een van onze in-house design consultants spreken als u de mogelijkheden wilt bespreken of een afspraak inplannen in onze showroom. Neem contact met ons op als u geïnteresseerd bent in de mogelijkheden.

Bladpatronen – minder is meer

Ik heb een tijd geleden een klein bladpatroon ontworpen op een trio van gevelmodules voor een beursdemonstratie. Dit is een eenvoudig, herhalend patroon in twee kleuren. Omdat er een helderheidslimiet is aan het palet van ColorBlast, moet je contrast iets anders benaderen. Meestal proberen we contrast te creëren met licht en donker, terwijl ColorBlast zich meer leent voor het contrasteren van verschillende kleuren. Je kunt het contrast verder verhogen door de helderheid van één van de gekozen kleuren te wijzigen.

Hier gebruiken we enkele van de basisinkten om een vrij dynamisch patroon te creëren. Van een afstand worden de lijnen tussen de bladeren het dominante patroon waar we ons op richten. Als we dichterbij komen, lijken de bijna effen gekleurde schilden bladeren te zijn omdat hun nerven zichtbaar worden. Nog dichterbij valt de ColorBlast zeshoekige print op. Echter zijn in geen van deze afbeeldingen de zonnecellen zichtbaar!

Als je nog meer contrast wil creeren kan je een dun, zwart lijntje om bepaalde vormen trekken. Op het voorglas printen we daar vaak dan niets en zorgt de zwarte achtergrond voor de juiste vulling. Hierdoor heb je net wat meer rendement (een uitzondering hierop is als dit hot-spots kan veroorzaken, maar daar hoef jij je bij het ontwerp geen zorgen om te maken, dat regelen wij wel!).

Een belangrijk onderdeel van het ontwerpproces dat wij ook voor je kunnen overnemen zijn de overgangen tussen de modules, zodat een ontwerp lijkt door te lopen, ondanks eventuele tussenruimtes tussen twee panelen. Let op de overgangen in de afbeelding hierboven, alsof de bladeren van de ene module, door de tussenruimte, doorlopen in het volgende paneel.

Er zijn tal van opvallende effecten die je kunt maken met vrij eenvoudige ontwerpen, en het resultaat in dit geval is een bijna koninklijke reeks modules (al zeggen wij het zelf).

Het uitblussen van onze brandtest modules

In de herfst van 2020 hebben we een brandtest uitgevoerd op onze nieuwste ColorBlast materiaalopbouw. Om er verder zeker van te zijn dat we de hoogst mogelijke brandklasse voor dit product zouden halen, besloten we een beetje hulp in te roepen van de brandweer. De zeshoekige print waar we beroemd om zijn werd vaak gebruikt in pop-art prints in kranten en oude stripboeken, dus besloten we een aantal brandweermannen in deze stijl te printen op de modules die later in brand zouden worden gestoken. Het resultaat was beter dan we ons hadden kunnen voorstellen!

Op de eerste foto ziet u een mooi voorbeeld van hoe we verschillende patronen kiezen om de lichttransmissie over het paneel te egaliseren. Van een afstand valt alles naadloos in elkaar en ontstaat er een homogeen beeld.

Om deze stijl te bereiken, hebben wij een aantal cartoons gevectoriseerd en een specifiek kleurenpalet uitgekozen.

Meer inspiratie

Wij hebben vele voorbeelden van panelen op ons kantoor en in onze productiehal, waar u ook onze productielijn kunt zien en alle materiaalopties voor elk van onze kleurtechnieken. Maak vandaag nog een afspraak om ons te bezoeken!

Ik hoop dat u geniet van onze werken en een geweldige dag heeft!

Kevin Verpaalen

© 2021 Kameleon Solar