Terug naar overzicht

29-09-2021

Complete ontwerpvrijheid met nieuwe soorten gekleurde zonnepanelen

Op Solar Solutions zal Kameleon Solar drie nieuwe producten aankondigen waar ontwerpers en architecten hun creativiteit volledig op los kunnen laten.

Kevin Verpaalen, Creative Director bij Kameleon Solar: “Gekleurde zonnepanelen worden al wereldwijd toegepast op gevels, maar met de huidige technieken is het mogelijk om te werken met doffere kleuren en simpele ontwerpen.”

Vaak wil men toch een fellere kleur, een haarscherpe foto of een contrastrijk ontwerp, zoals een logo, wat niet binnen de mogelijkheden valt. “Daar hebben wij dus binnenkort een oplossing voor. In 2022 lanceren wij drie nieuwe producten die ieder een specifiek probleem oplossen.”

Wit is een veelvoorkomende kleur in de bouw en amper te behalen met de gangbare kleurtechnieken die nu op de markt beschikbaar zijn. Het is dus vaak kiezen tussen een grijze zonnegevel of een witte gevel die nul energie opwekt. Één van de nieuwe producten gaat dit probleem oplossen.

Grotere bedrijven hechten veel belang aan branding en bouwen hun kantoorpanden, winkels en magazijnen in de kleuren van hun logo. In logo’s zit veel contrast omdat ze echte eyecatchers moeten zijn. “Dat is een probleem voor huidige kleurtechnieken waarmee het niet mogelijk is echte felle kleuren te realiseren zoals Ferrari-rood of Lamborghini-geel”, zegt Verpaalen. “We lanceren dus nog een product waarmee we felle en rijke kleuren erg nauwkeurig kunnen verwerken in een egaal gekleurd oppervlak.”

Om de mogelijkheden nog verder uit te breiden lanceert het bedrijf een laatste product waarmee zij felle kleurcombinaties, contrastrijke ontwerpen en zelfs foto’s kunnen weergeven. “Hierdoor krijg je echt complete ontwerpvrijheid en kan je toch energie blijven opwekken.”

Bij deze nieuwe producten ligt de focus op ontwerpvrijheid maar dat gaat wel ten koste van wat vermogen. Hier stoort het bedrijf zich niet aan. De nieuwe opties horen toepasbaar te zijn op oppervlakken waar men tot nu toe absoluut geen zonnepanelen wilden omdat de kleurmogelijkheden niet toereikend waren. Verpaalen: “Het gaat om projecten waar uitstraling het allerbelangrijkste is, daar kiest men nu niet voor zonnepanelen omdat de mogelijkheden er simpelweg niet zijn. Dat is straks verleden tijd.”

Artikel gepubliceerd op Analyse, maandelijkse bijlage van Het Financieele Dagblad.

© 2021 Kameleon Solar