Terug naar overzicht

Producent van zonnepanelen brengt schoonheid in techniek

Geen nieuwbouw meer zonder zonnepanelen. Al is dat bij architecten vaak met lange tanden, want de energiewinst voor het gebouw gaat weleens ten koste van de esthetische uitstraling. Kameleon Solar, producent van zonnepanelen, lost dat op met gekleurde zonnepanelen die architecten talloze nieuwe ontwerpmogelijkheden bieden.

Tekst: Jeroen Schreurs, Bouwen aan Vlaanderen, blz.182-183  |              Beeld: Kameleon Solar

GEKLEURDE ZONNEPANELEN ZIJN STEEDS MEER IN TREK. ZE VERENIGEN DUURZAME TECHNIEK MET ARCHITECTONISCHE SCHOONHEID.”

Kameleon Solar is een Nederlandse producent van op maat gemaakte gekleurde zonnepanelen, opgericht in 2015. De focus van het bedrijf ligt op gevels. Kevin Verpaalen, Creative Director bij Kameleon Solar, zegt: “In plaats van de standaard zonnepanelen die je vaak op huizen, productiehallen of in zonnevelden ziet, proberen wij speciale panelen te maken om gevels energie te laten opwekken zonder dat het opvalt.”

Interessant voor stedelijke BIPV toepassingen

Zulke oplossingen zijn steeds meer in trek bij architecten die de beschikbare ruimte zo goed mogelijk willen benutten. De regelgeving verstrengt enorm, waardoor verduurzamen een must is. Tegelijk is de dakoppervlakte bij hoogbouw beperkt en wordt ze op de koop toe steeds vaker ingenomen door installaties die de duurzaamheid van het gebouw moeten garanderen. Architecten zijn bijgevolg genoodzaakt om naar de gevel te kijken. “Ons product is dus erg interessant voor kantoorpanden en woningbouw in de hoogte”, zegt Verpaalen.

Bijkomend voordeel in stedelijke omgevingen: de inpassing in het elektriciteitsnet. Een gevel wekt in verhouding meer energie op ’s ochtends en ’s avonds dan overdag. Dat verlaagt die typische piek op het net die je bij installaties op het dak hebt en spreidt de opbrengst over de hele dag. Het is ook belangrijk om de energie op te wekken op de plaats waar je ze verbruikt. De energie van zonnevelden, die een paar kilometer onderweg is, verliest al snel rendement. In dat opzicht passen de producten van Kameleon Solar erg goed bij het massaverbruik van de stad.

Zelfontwikkelde kleurtechniek

Veel technische voordelen dus, maar de uitstraling bleef voor architecten een groot struikelblok. “Niemand kijkt graag dag in, dag uit naar een onaantrekkelijke technische façade, zeker ontwerpers niet”, zegt Verpaalen. “Daarom besloten we een aantal kleurtechnieken te onderzoeken waarmee we de zonnepanelen aantrekkelijker konden maken. Dat mondde uit in een kleurtechniek die we zelf ontwikkelden: ColorBlast®. Daarbij printen we robuuste inkt in een pixelpatroon op de buitenzijde van het glas. Naast die pixels valt het licht verder door op de zonnecel onder die glazen laag. Vanop een afstand zie je niet dat het allemaal kleine vlakjes zijn en wordt het een homogeen beeld.”

In het Zeelandse Ritthem creëerde Kameleon Solar een zonneveld met ‘solar kunstwerken’, Zon op Dijken.

Dat beeld is wel donkerder dan de kleur van de aparte pixels door de combinatie met de zwarte zonnecellen. Wil een architect een bepaalde RAL-kleur, dan weten ze bij Kameleon Solar welke inkt ze moeten printen om in combinatie met de zwarte cellen de juiste kleur te bekomen. Hoe lichter de kleur, hoe groter de pixel.

Met ColorBlast print Kameleon Solar robuuste inkt op de glasplaat. De kleur wordt gevormd door de combinatie van de pixels en de onderliggende zwarte zonnecellen.

Inspirerend project in Noorwegen

Kameleon Solar realiseerde al enkele mooie projecten met ColorBlast. Het Ticon Eiendom-gebouw in het Noorse Drammen, een paar kilometer onder Oslo, is daar een goed voorbeeld van. Dat kantoor- en winkelgebouw kampte met een zeer hoog energieverbruik en moest daarom een energetische renovatie ondergaan, maar aangezien het een beschermd gebouw is voor het stadszicht van Drammen, kon er aan de buitenzijde weinig veranderen.

Het Ticon Eiendom-gebouw in het Noorse Drammen is een mooie referentie voor Kameleon Solar. Met hun oplossing zorgden ze mee voor een energiereductie van 80% in het gebouw.

Verpaalen: “We bekleedden de drie zijden van het gebouw met onze zonnepanelen, in een prefabcombinatie met vierlaags isolatieglas. De buitenste zijde is electrochroom glas, dat verduistert wanneer de zon binnen schijnt. Dat is nodig in Scandinavië, waar de zon vaak erg laag staat. In de winter kan het gebouw zo energie besparen en in de zomer extra koelen. Om die gevel niet alleen energiebesparend, maar zelfs energieopwekkend te maken, zocht de leverancier van het glas naar een bedrijf dat PV-panelen kon produceren in nagenoeg dezelfde kleur en afmeting als de huidige gevelpanelen. Zo kwamen ze bij ons terecht. Met resultaat: onze gecombineerde oplossing zorgde voor 80% van de energiereductie van het volledige gebouw. Het wekt nu zelfs meer energie op dan het verbruikt.”

Eindeloze mogelijkheden

Veel bedrijven springen op de kar van de gekleurde zonnepanelen. Maar wat Kameleon Solar uniek maakt, is zijn brede waaier aan mogelijke oplossingen voor architecten. “We fabriceren onze eigen producten, maar kopen ook die van anderen in om aan de wensen van onze klanten te voldoen”, zegt Verpaalen. “Zo bieden we een product aan waarbij de zonnecellen zelf gekleurd zijn. Zo kan een architect die laag er net uit laten springen in plaats van ze onder een andere kleur te verstoppen. We kunnen ook strakke metaaleffecten creëren in plaats van een matte uitstraling.”

En om die waaier echt compleet te maken, lanceert Kameleon Solar in 2022 nog enkele nieuwe producten. Het bedrijf zal dan ook witte zonnepanelen aanbieden en egale, erg felle kleuren kunnen produceren, waarbij je zelfs van dichtbij niet kan zien dat het aparte pixels zijn. “Dan zijn de mogelijkheden bij wijze van spreken eindeloos, van Lamborghini-geel tot Ferrari-rood”, zegt Verpaalen. Een derde nieuwigheid: verschillende kleuren samen haarscherp op één paneel verwerken, waardoor je afbeeldingen van fotokwaliteit bekomt.

Een nieuwigheid van Kameleon Solar: verschillende kleuren samen haarscherp op één paneel verwerken, waardoor je afbeeldingen van fotokwaliteit bekomt.

“Zo zorgen we dat we voor elke visie een oplossing hebben”, zegt Verpaalen. “Wil je vooral een felle kleur en wil je een echt design statement maken? Of wil je net natuurlijkere kleuren met de nadruk op het vermogen? We hebben telkens de toepassing in huis om aan die verschillende wensen te voldoen. En we blijven verder ontwikkelen om architecten nog meer ontwerpopties aan te bieden.”

© 2021 Kameleon Solar