Terug naar overzicht

03-11-2022

Kameleon Solar kondigt nieuwe CEO aan, Kevin Verpaalen

Na 7 jaar draagt CEO Guust Verpaalen binnenkort het stokje over aan Kevin Verpaalen, die Kameleon Solar naar de volgende fase zal leiden.

Kameleon Solar is opgericht in 2015 met een focus op maatwerk en flexibele PV-panelen. Na één jaar heeft het bedrijf haar strategie verlegt naar de verkoop en productie van gekleurde BIPV-panelen voor met name energie façades. Het meest populaire product van het bedrijf, ColorBlast®, werd intern ontwikkeld door Kevin en zijn collega Chiraag Reddy. ColorBlast® is succesvol geïntroduceerd in 2017. Ondertussen heeft Kameleon Solar strategische partnerships gesmeed in Europese landen maar ook buiten de grenzen van de EU.

In de periode voor Kameleon Solar, heeft Guust diverse functies gehad bij Philip Morris International. Hij was onder meer verantwoordelijk voor productie, financiën en corporate affairs. In 2007 heeft hij de tabaksindustrie verlaten om zijn eigen consultantsbureau te starten. In de regio West-Brabant was hij ook actief in het maatschappelijk veld als commissaris bij Curio, Green Chemistry Campus en Stadlander en hij is tevens lid geweest van de Economic Board of West-Brabant. Voor enkele jaren was hij ook voorzitter van de VNO-NCW afdeling Roosendaal-Moerdijk. In 2015 kreeg hij de kans om betrokken te raken bij een startup, nu Kameleon Solar. Guust heeft die kans met twee handen aangepakt. “Gedurende mijn carrière ben ik nooit betrokken geweest bij een echte startup en Kameleon Solar was de uitgelezen kans om dit mee te maken. De missie en de duurzame invulling van de strategie gaf mij een enorme boost,” Guust legt uit. “Ik was toen en ben nog steeds ervan overtuigd dat de klimaatcrisis een van de grootste uitdagingen is voor de mensheid. Het leek mij fantastisch om mooie producten te maken voor de gebouwde omgeving en zo een belangrijke bijdrage te mogen leveren aan de oplossing van het klimaatprobleem.”

Na 7 jaar aan het roer te hebben gestaan, heeft Guust besloten zijn verantwoordelijkheden over te dragen aan zijn zoon Kevin, die vanaf het begin bij Kameleon Solar betrokken is geweest. “Het bedrijf is volwassener geworden en bevind zich nu in een transitie waar meer structuur en focus op opschaling noodzakelijk wordt. Deze fase vraagt om een andere benadering en nieuw leiderschap. Ik vind dat Kevin en het jonge managementteam dat hij bij elkaar heeft gebracht de perfecte kandidaten voor die fase zullen vormen,” zegt Guust. “Kevin weet een uitstekende balans te vinden tussen de technologische, creatieve en strategische uitdagingen. Ik heb geen enkele twijfel dat hij het bedrijf tot een volgend succes zal leiden zoals hij dat ook al eerder heeft laten zien.” Guust zal op de achtergrond verbonden blijven aan Kameleon Solar als adviseur met de focus om zijn netwerk in te zetten voor de toekomstige partnerships. “Het is een verrijkende ervaring geweest om samen met Guust gewerkt te hebben gedurende de laatste 7 jaar”, bevestigd Kevin, “ondanks dat we in diverse opzichten van elkaar verschillen vind ik dat we elkaar geop verschillende vlakken geweldig aanvullen.

Kevin begon zijn werk bij Kameleon Solar na zijn universitaire opleiding met diverse taken gericht op marketing. Al snel groeide hij in het bedrijf en kreeg hij meer en meer verantwoordelijkheden.  Van grafisch design en marketingstrategie tot productontwikkeling en sales, was hij daarnaast steeds vaker betrokken bij het strategische beleid en management van het bedrijf. “Kevin is een uitstekende autodidact met een honger naar kennis. Complexe systemen en vraagstukken doorgrond hij snel en zo kon hij snel zijn kennis verbreden en verdiepen,” vertelt Guust. Als creatieve directeur, was Kevin verantwoordelijk voor de marketing en sales strategie van het bedrijf, terwijl hij nauw samenwerkte met de CTO, Büşra Yılmaz en Hoofd Engineering Chiraag Reddy aan nieuwe productontwikkelingen. “Sinds ik in 2020 bij Kameleon Solar ben gaan werken, heb ik nauw mogen samenwerken met Kevin. Zijn veelzijdigheid en zijn creatieve achtergrond maken het mogelijk voor hem om diverse zaken van het bedrijf te overzien en te managen en daarnaast te coördineren met de verschillende teams. De visie van het bedrijf en zijn eigen visie zijn vrijwel gelijk en dit geeft hem een duidelijk zicht op de benodigde actiepunten. Dit resulteert in snelle en duidelijke besluiten,” merkt Büşra op.

Recent heeft Kevin zich op diverse podia uitgelaten over de mogelijkheden van gekleurde PV-toepassingen en de belangrijke rol die energiegevels en andere BIPV-toepassingen kunnen spelen in de broodnodige energietransitie. Regelmatig geeft hij workshops over de ‘ins en outs’ van maatwerk, gekleurde zonnepanelen. Bijvoorbeeld tijdens het Solar Lab van de Solar Biënnale. Vaak vertegenwoordigt hij Kameleon Solar op evenementen zoals de Dutch Design Week of de Sunday. Hij werkte nauw samen met Team VIRTUe voor hun bijdrage aan de Solar Decathlon 21/22. Hij liet zien wat de beste manier was om maatwerk kleurpanelen te integreren met als resultaat de tweede plaats in de competitie en de eerste plaats voor de Solar Award. Kevin is ook lid van het bestuur van Stichting BIPV Nederland. Hij organiseerde de marketing communicatie groep en zette de BIPV Award op. Ook hielp hij de organisatie bij de samensmelting met branchevereniging Holland Solar.

De toekomst van Kameleon Solar draait met name om opschaling. Onlangs is er een strategische samenwerkingsovereenkomst gesloten met Glass Partners Solutions voor een aantal Europese markten. De doelstelling is om door middel van deze samenwerking dezelfde kwaliteit BIPV-dienstverlening in heel Europa te kunnen verstrekken als Kameleon Solar nu al levert aan de Nederlandse markt. Kevin legt verder uit. “We bouwen actief aan partnerships voor markten zoals het Verenigd Koninkrijk en de VS, terwijl we ook de huidige partnerships nogmaals onder de loep nemen.” De nieuwe CEO is verder van plan om het komende jaar naast het verbeteren van het prijsmodel tevens een nieuwe reeks producten, alsmede ook nieuwe toepassingen voor de bestaande producten, te introduceren.

Zowel Guust als Kevin beschouwen hun recent succes op de Dutch Design Week 2022 als een goed teken. “Het Solar Paviljoen was een bevestiging van onze visie; we zagen duizenden mensen interactief en enthousiast reageren op ons product. Dat was een hoogtepunt.”

Maar het was niet het eerste project op dit event. Guust kijk terug: “In 2017 hebben we een eerste versie van ColorBlast® getoond op de DDW. Nu, 5 jaar later, staan we hier met een topproduct en met samenwerkingen met professionele partners zoals V8 Architects en Marjan van Aubel Studio. Dit project laat zien hoe een moderne invulling kan worden gegeven aan de energietransitie in de gebouwde omgeving. Het inspireert de makers van de toekomst.”

Op 1 december neemt Kevin de rol van CEO van Kameleon Solar over van Guust en zal hij de gedeelde visie voortzetten; bijdragen aan een wereld die zowel mooier als duurzamer is.”

© 2021 Kameleon Solar