Terug naar overzicht

08-11-2022

Kameleon Solar faciliteert duurzame architectuur met hun innovatieve zonnegevels

Kameleon Solar sponsorde twee Nederlandse deelnemers aan de Solar Decathlon Europe 21-22, een internationale wedstrijd waar studententeams innovatieve oplossingen voor zelfvoorzienende woningen presenteren. De prototype-gebouwen die door team VIRTUe (TU Eindhoven) en team SUM (TU Delft) zijn ontworpen en gebouwd hebben elk een prachtige zonnegevel geproduceerd door Kameleon Solar.

VIRTUe’s ripple won de 2e plaats met een ColorBlast® zonnegevel en ‘riem’.

Het concept ripple is bedoeld om een duurzamere manier van wonen aan te moedigen. Het bestaat uit een low-impact duurzame woning, het EQUI smart systeem dat helpt bij het slim verdelen van het elektriciteitsverbruik en een coaching app die mensen spelenderwijs stimuleert om zuiniger te wonen. Team VIRTUe slaagde erin een ‘overtuigend concept van prefabricage en schaalvergroting’ te presenteren en won de Solar Award voor de meest effectieve integratie van een repliceerbare on-site solartoepassing die de CO2-uitstoot voor verwarming en koeling van een gebouw vermindert. ripple wordt herbouwd in Eindhoven bij Living LAB 040, een corporatie die innovatieve woonconcepten wil verbeteren.

De gekleurde zonnepanelen van de gevel en dakrand vallen niet op als energie-opwekkers.

Gekleurde zonnepanelen zijn verwerkt in de gevel en een zonne-‘riem’ tussen de gevel en het dak, waardoor er meer ruimte overblijft voor biodiversiteit en sociale activiteiten op het dak. De gekleurde zonnegevel is voorzien van een verborgen PV-thermisch systeem en ziet er aantrekkelijk uit. Kameleon Solar heeft het ontwerppatroon van de zonnepanelen aangepast, zodat de vorm van het huis het traditionele zeshoekige patroon van hun product ColorBlast vervangt.

Team SUM eindigde als 3e met een ColorBlast® Design zonnegevel

De missie van SUM was om een symbiose tussen gebruiker, gemeenschap en omgeving tot stand te brengen. Gericht op verouderde portiekwoningen in Nederland, hun ontwerp stelt voor om 847.000 slecht presterende flats te transformeren met een ‘energiepositieve topping’: een module die niet alleen twee nieuwe lagen creëert met extra woningen, maar de flat ook energieneutraal maakt. Met dit ontwerp wist SUM indruk te maken op de jury en won daardoor de Affordability and Viability Award. Het huis van SUM is niet alleen efficiënt, maar dankzij de gekleurde zonnegevel ziet het er ook nog eens prachtig uit. Kameleon Solar heeft het typische Delfts blauw design nauwkeurig vertaald naar de op maat gemaakte gekleurde zonnepanelen, voor een esthetisch resultaat.

Op deze zonnegevel wordt een schilderij van Delft in een Delfts blauwe stijl vertoond.

De twee Nederlandse teams organiseerden samen de Dag van Nederland tijdens de competitie en vierden samen hun prachtige resultaten tijdens de Final Award-ceremonie op 24 juni 2022.

Team VIRTUe en Team SUM vieren de vele prijzen die ze voor hun projecten hebben gewonnen.

Eerste publicatie over BNA Architecten Jaarboek 2022/2023, blz. 200-201, 8 november 2022.

© 2021 Kameleon Solar