Terug naar overzicht

10-01-23

ColorBlast zonnepanelen voor De Volharding rijksmonument

Project van de week | Primeur Artis: eerste rijksmonument met zonnepanelen

In de rubriek ‘Project van de week’ schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week de oudste dierentuin van Nederland die een heuse primeur te pakken heeft.

ARTIS heeft het rijksmonument De Volharding van zonnepanelen voorzien. De dierentuin heeft in de afgelopen periode hard gewerkt aan de restauratie van het voormalige rijstpakhuis uit 1857, dat een van de 26 rijksmonumenten in ARTIS is.

Het dak vanaf boven – © ARTIS/ Arjen Veldt

Zinkkleur

ARTIS heeft onder meer kleur- en bouwhistorisch onderzoek laten uitvoeren om het aangezicht van het gebouw terug te brengen naar het ontwerp van architect Ouëndag dat uit 1922 dateert. De zonnepanelen sluiten bij dit oorspronkelijke ontwerp aan, omdat ze door de Nederlandse fabrikant Kameleon Solar van een zinkkleur zijn voorzien.

‘ARTIS heeft in hartje Amsterdam voor het eerst een rijksmonument voorzien van een esthetisch verantwoorde, gekleurde pv-oplossing die goedgekeurd is door de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed’, vertelt Kevin Verpaalen, CEO van Kameleon Solar. ‘Dit belangrijke project opent de deuren voor alle zinken daken in Nederland met een beschermd aangezicht.’

Lees het volledige artikel in Solar Magazine en bekijk ons portfolio voor meer informatie over het ARTIS-project!

Fotografie door © ARTIS/ Arjen Veldt.

© 2021 Kameleon Solar