Terug naar portfolio

Titaan – Den Haag

Adres:
Saturnusstraat 95, 2516 AG Den Haag, Nederland

Fotograaf:
Bjørn Vijlbrief

Gegevens

Oppervlakte: 414 m2
Actieve oppervlakte: 402 m2
Actieve panelen: 356 stuks
Passieve oppervlakte: 12 m2
Passieve panelen: 12 stuks
Aantal maten: 1
Aantal vormen: 1
Aantal ontwerpen: 3
Totale vermogen: 57.17 kWp
Kleurtechniek: ColorBlast® Design

Leverdatum: Februari 2022
Opleverdatum: Q1 2023
Fase: Voltooid
Klant: Gemeente Den Haag
Eigenaar: Unknown Group
Architect: Braaksma & Roos Architecten
Gevelbouw: Bijlbouw
Aannemer: Constructif
PV fabrikant: Kameleon Solar
PV installatie: E-Technics
Montage systeem: AFS Solar B.V.
Glas en passieve elementen: Steinfort Glas


In een notendop

Op het dynamische terrein Binckhorst in Den Haag is onlangs de bouw van Titaan opgeleverd. De voormalige sigaretten- en tabaksopslagplaats werd getransformeerd tot een levendige broedplaats voor creatieve start-ups en bedrijven in de maakindustrie. Het gebouw heeft nu een extra verdieping, goed voor ruim 13.000 m² bedrijfsruimte. De nieuwe gevel bestaat uit een combinatie van geperforeerde panelen en ColorBlast® Design gekleurde zonnepanelen van Kameleon Solar. In het ontwerp zijn enkele karakteristieke eigenschappen uit de geschiedenis behouden gebleven of zelfs benadrukt. Er werd ook zoveel mogelijk materiaal van de sloop hergebruikt voor de transformatie van het pand.



De Titaan transformeert
Titaan is een state-of-the-art innovatiehub van 13.000 m² om een thuis te geven aan bedrijven die het doel hebben om de wereld te verbeteren. Om deze ambitie te ondersteunen, biedt Titaan kantoren, programma’s, evenementen, makerspace-faciliteiten, living labs en een community van impactgedreven investeerders, marktleiders en studenten.

Bruisend gebouw voor innovatie en creatie
Gelegen op de hoek van de Saturnusstraat met uitzicht over het water, neemt De Titaan een centrale plek in de Binckhaven in; een dynamisch bedrijventerrein met een industrieel en rauw randje. De relatie tussen het gebouw en het water wordt onderstreept door dubbelhoge werkruimtes met grote glazen puien langs de kades. De oorspronkelijke draagconstructie is hergebruikt en waar nodig aangevuld. Rondom het nieuwe atrium zijn oude dakbalken teruggeplaatst, waarmee de sfeer in het hart van het gebouw is bepaald. Naast de gekleurde zonnepanelen van Kameleon Solar op de gevel, is het dak ook gevuld met PV-modules.

Behoud en circulair ontwerp
Aan de buitenzijde van het gebouw worden de ‘littekens’ in de bestaande bakstenen plint ingeboet met nieuw metselwerk. Door hiervoor een ander, contrasterend metselverband te gebruiken, vertellen ze het verhaal van het gebouw en zijn transformatie. Bovendien wordt de geschiedenis van het gebouw geïllustreerd op de gekleurde zonnepanelen langs de dakrand, die een zonnegordel vormen, vergelijkbaar met het ripple project. Hierop wordt een geabstraheerde afbeelding van tabaksbladeren geprint die verwijst naar de oorspronkelijke functie van het gebouw; opslag van tabak voor de naastgelegen Caballerofabriek. Deze zonnepanelen vormen een grotere eenheid met de geperforeerde aluminium panelen met een omgekeerd kleurenpalet.



PV Gegevens

Type 1

Maatvoering: 674 x 1680 mm
Gewicht: 27 kg
Cellen: 40 (4 x 10) monokristallijne 6'' cellen
Gemiddelde vermogen: 160 Wp
Technologie: ColorBlast® Design
Aantal ontwerpen: 3 ontwerpen


Partners

© 2021 Kameleon Solar