Eerste publicatie door Astrid de Wilde op de Architect, 4 februari 2019

Netto energie producerende woningen als oplossing voor kantorenleegstand en woningnood

Nederland staat volgens studenten van de Universiteit Delft voor twee grote uitdagingen, de behoefte aan nieuwe woningen en de grote hoeveelheid leegstaande kantoren. Zij bedachten oplossing in de vorm van een prototype voor netto energie producerende woningen in oude kantoren.

Het plan van de studenten van het Modular Office Renovation Team TUDelft (MOR team TUDelft) maakt van consumenten leveranciers in de energieopwekking: Dit doen zij door de integratie van vijf netto-positieve doelstellingen:

-Energie: door meer energie op te wekken dan het gebouw nodig heeft, profiteren de omliggende gebouwen die de energie kunnen gebruiken. De opgewekte energie kan ook worden opgeslagen in batterijen in het geval van stroomuitval.
-Lucht: door het filteren van buitenlucht dat het gebouw in komt ontstaat een gezonder binnenklimaat.
-Materiaal: Door gebruik te maken van circulair materiaal en milieuvriendelijk materialen met een hoge recyclewaarde wordt het gebouw een materialenbank waarin elk materiaal en zijn eigenschappen kan worden opgenomen in het materialenpaspoort.
-Water: Regenwater wordt opgevangen vanaf het dak en wordt gebruik voor planten in het gebouw. Het grijze water wordt gebruik voor het bewateren van stadsparken en zwart water wordt samen met organisch afval gebruikt om energie op te wekken.
-Biomassa: Voedsel, zoals paddenstoelen, groenten of kruiden kunnen in het gebouw worden geproduceerd door het aanleggen van een hydrocultuur in de woonlagen en door het plaatsen van het kas op het dak.

Slimme renovatie

De bewoners profiteren daarnaast van de renovatie van de oude kantoorpanden door gemeenschappelijke ruimtes te delen. Daarnaast zorgt het voor een dynamische integratie in de wijk door ze publiek en commercieel toegankelijk te maken. Dankzij de flexibiliteit die inherent is aan de ontwerpstrategie kan elke verdieping op de veranderende behoeften van de gebruikers reageren. De wintertuinruimte kan bijvoorbeeld worden verlaagd ten gunste van appartementencomplexen met een hogere dichtheid om meer mensen te huisvesten wanneer ze besluiten naar het gebouw te verhuizen.

Lees de rest van het artikel op de Architect.

Laten we iets bouwen

Heeft u technische vragen, een concreet project of bent u gewoon nieuwsgierig naar onze mogelijkheden dan vult u gewoon dit contactformulier in en wij zullen snel reageren.

info@kameleonsolar.com
Belder 1, 4704 RK, Roosendaal
+31 (0)165 76 38 26







**Vul a.u.b. de CAPTCHA in: 60 + = 62